Home » Veelgestelde vragen
Als iemand in crisis verkeert, kan er contact opgenomen worden met de crisisdienst. Op de adempauzeplek is geen medische zorg aanwezig. Er wordt ondersteuning geboden maar voor intensieve zorg met toezicht is de plek niet geschikt.
Als iemand dakloos is, kan er contact opgenomen worden met Herstart. De adempauzeplek is bedoeld voor kortdurend verblijf, gericht op verbeteren van de situatie. Daarvoor is het nodig dat iemand een plek heeft om naar terug te keren na het verblijf op de adempauzeplek.
Als iemand voldoet aan de criteria voor de adempauzeplek wordt deze zorg bekostigd door de Wmo, hiervoor wordt een beschikking aangevraagd (zie aanmelden).
Als er een indicatie voor verblijf is, is de instelling waar deze indicatie of beschikking loopt verantwoordelijk voor de zorg. Als tijdens of na verblijf op de adempauzeplek blijkt dat iemand een Wlz indicatie heeft, of een beschikking voor zorg met verblijf vanuit de Wmo, wordt de instelling waar deze beschikking loopt gefactureerd voor de geleverde zorg.
Een adempauzeplek is een plek binnen een voorziening in Utrecht waarvan iemand in een urgente situatie maximaal vier nachten gebruik van kan maken.
Er kan gebruik worden gemaakt van een adempauzeplek wanneer:
Een adempauzeplek is níet bedoeld voor:
Aanmelden gaat volgens een vaste procedure.
Zonder telefonisch contact kunnen we een aanmelding helaas niet in behandeling nemen.